Wijngilde de Roemer

Kinrooi (B)

Tijd voor groot onderhoud

Hoe druiven snoeien in de winter?

Zodra de rustperiode van de druivelaar aanvangt, kun je starten met de onderhoudssnoei of wintersnoei, het is niet alleen essentieel voor het vormgeven van de rank.
We snoeien namelijk ook om een een weelderige oogst te krijgen. Als uw druivelaar buiten staat, kun je beter nog een maandje wachten met snoeien.

Zolang de plant nog blad heeft, is snoeien af te raden.
Druiven snoeien doe je vroeg in de winter, zodat er geen sap uit de snijwonden komt. Alleen als het overdag niet vriest en het droog is.

– Het beste tijdstip is om de druif nog voor de kortste dag van het jaar te snoeien, dus voor 21 december. Dan is de druivenplant (en dus ook de sapstroom) volledig tot rust.
– Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap.
– Iedere winter mogen de takken die vrucht hebben gedragen gesnoeid worden tot twee gezonde ogen.
– Jonge struiken die bestaan uit één enkele tak, mogen na het planten op minimaal 60 cm boven de grond worden afgeknipt.
– Te oude en slecht geplaatste takken snijden we weg tot op een stomp. Zieke of dode takken snijden we weg zodat deze geen bron kunnen vormen van latere ziekten.

Na de wintersnoei ziet je druivenplant er behoorlijk kaal uit. Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Zoals gezegd groeit de druivenplant ontzettend snel en in de lente en zomer zal hij snel weer gaan uitlopen, zeker als je zorgvuldig en goed gesnoeid hebt.

Als je van plan bent de druivenplant in een bepaalde richting te leiden, laat je de twijgen die je wilt gebruiken zitten. Je kunt deze dan opbinden, zodat de jonge scheuten in het voorjaar in de juiste richting gaan groeien.

En een te vroege snoei geeft een voortijdig uitlopen van de knoppen. Een behoorlijke nachtvorst kan daarbij fataal zijn voor de jonge scheuten! Voor de wintersnoei van druiven zijn november en december zijn de beste maanden. Bij strenge vorst mag niet worden gesnoeid. In het vroege voorjaar komt de sapstroom van de druif weer op gang en zal de ‘struik' gaan ‘bloeden' bij het snoeien. Een druif zal daar slechts zelden nadeel van ondervinden en kan daarom, als je het in november/december vergeten bent, zelfs tot in maart worden gesnoeid.

Copyright © 2021. All Rights Reserved.