Wijnmakersgilde de Roemer

Kinrooi (B)

Binnenkort

  • Do 21-12 Keurgoep (Port en Sherry)
  • Zo 14-01 Nieuwjaarsreceptie
  • Do 18-01 Keurgroep (G.W. Rood)
  • Zo 21-01 4e beginnersles
  • Zo 04-02 5e Beginnersles

Zoeken

Tijd voor groot onderhoud

Hoe druiven snoeien in de winter?

Zodra de rustperiode van de druivelaar aanvangt, kuntjestarten met de onderhoudssnoei of Wintersnoei, is niet alleen essentieel voor het vormgeven.
We snoeien namelijk ook om een een weelderige oogst te krijgen. Als uw druivelaar buiten staat, kuntjebeter nog een maandje wachten met snoeien.

Zolang de plant nog blad heeft, is snoeien af te raden.
Druiven snoeien doe je vroeg in de winter, zodat er geen sap uit de snijwonden komt. Alleen als het overdag niet vriest en het droog is.

Lees meer...

Lid worden?

U bent geintereseerd in (vruchten)wijn - druiventeelt - likeur maken of u zoekt een vereniging waar kennis vergaren en gezelligheid samen gaan?
Er geen verplichting is om zelf ook wijn te maken maar het natuurlijk wel mag.

Lees meer...

Waterslot

Wist u dat?

Wist u dat alle benodigdheden om zelf wijn, bier of likeur te maken te bestellen zijn bij onze magazijnmeester?

Lees meer...

Eerste wijndruiven geoogst

Eerste wijndruiven geoogst

Vanmorgen zijn tientallen mensen in de wijngaard van Franco Cadreva van "L'Uno coll altro" in de Bomerstraat aan de slag gegaan om de eerste wijndruiven te plukken. Franco wil er een eigen “Bollicini” van maken die hij later in zijn restaurant wil serveren. Dat er zoveel mensen werden ingezet, kadert ook in de visie van Franco: hij ziet zijn wijngaard als een gemeenschapscentrum waar mensen bij elkaar kunnen komen, waar iedereen warmte en liefde kan voelen, rust in nabijheid van de natuur. Anderzijds droomt hij van een exclusief educatief centrum waar iedereen kan leren hoe je van druiven lekkere “Bollicini” kan maken.
De druivenpluk verliep in samenwerking met De Kolibrie en Leefschool De UitvLinder. Franco zorgde voor muziek, drank en lekkere hapjes zodat het een mooi feest werd.

Bron: Internetgezet.be

Wijnbouw in Nederland floreert, maar wordt nooit echt winstgevend

Wijnbouw in Nederland floreert, maar wordt nooit echt winstgevend

Wijnbouw is een prachtige bezigheid, maar het is hard werken en je moet er in Nederland geen gouden bergen van verwachten. Ter gelegenheid van de Open Wijngaardendag laten we enkele ondernemers aan het woord over hun ervaringen met het uitbaten van een eigen wijnboerderij.
 

"Veel wijnboeren hebben dollartekens in hun ogen als ze eraan beginnen en die houden er snel weer mee op", zegt Peter Pels van Wijngoed Havelte. "Het is hard werken, je bent er dag en nacht mee bezig en moet er echt passie voor hebben."

Ook Leon Masselink van Wijngoed Montferland heeft al veel andere wijnboeren het bijltje erbij neer zien leggen. "Veel mensen onderschatten het enorm. Zelf moet ik toegeven dat ik er ook naïef ben ingestapt. Je hebt met veel investeringen te maken in het begin en het vermarkten is echt een vak apart. Je moet van de grond af een klantenkring opbouwen."

Daar komt nog bij dat het even duurt voordat je als wijnboer al je inspanningen vertaald ziet in de eerste harde munten. "Pas vijf jaar na aanplant kun je je eerste wijn oogsten", legt Masselink uit. "Bij rode wijn duurt het nog langer. Rendabel is het bijna niet te maken. Ik denk dat hooguit drie Nederlandse boeren er van kunnen leven." Peter Pels beaamt dat: "Wij zijn nu twaalf jaar bezig en pas dit jaar verwachten we voor het eerst winst te draaien."

Lees meer...

Nederlandse wijn is volwassen geworden

Bij wijn denkt men al snel aan een Italiaanse, Franse of Spaanse, maar ook in Nederland wordt er veel wijn gemaakt. En die is doorgaans goed van kwaliteit, vertellen experts aan NU.nl.

"De Nederlandse wijnbouw is volwassen geworden", zegt Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten. "Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen werd 92 procent van de wijnen minimaal als 'goed' beoordeeld. Dat is een grote verbetering ten opzichte van een aantal jaar geleden: toen haalde slechts 66 procent deze kwalificatie."

Vanaf de jaren zeventig zijn er weer meer wijngaarden in Nederland gekomen. "Vanaf het jaar 2000 is dit gegroeid naar zo'n 130 commerciële wijngaarden", vertelt Crone, die erbij zegt dat deze wijgaarden goede wijnen producren.  

"Het klimaat is milder geworden, wat een positieve invloed heeft op de wijn. De druiven zijn rijper en men ontwikkelt ook steeds nieuwe rassen, die ook sneller rijpen en bovendien resistenter zijn tegen ziektes als meeldauw." 

Lees meer...

Fruit & wijn, Wijn & Fruit

Themales 24 september 2017

Volgens ons jaarprogramma gaan we de thema les, voor de leden, van 24 september invullen met een les over rosé wijnen en het proeven/keuren hiervan.
Hiervoor hebben we een 6 tal mooie wijnen ingekocht welke u mag proeven en beoordelen. Rosé is in het algemeen nogal fruitig.
Geuren en smaken bestaan voor een groot deel uit herinneringen, om deze in stand te houden moeten we regelmatig de verschillende reuken en smaken vernieuwen.
Daarom zullen we naast de wijn ook fruit serveren, zodat u zelf de link kunt leggen en uw herinneringen kunt opfrissen.
 
Tot zondag 24 september om half 10 in de kantine.


Kaarsen in de wijngaard

Peer: In de Bomerstraat heeft de uitbater van L'Uno coll' Altro vorig jaareen wijngaard van 1 ha aangelegd. Maar een wijngaard verdraagt geen vriestemperaturen, en omdat men voor komende nacht een temperatuur van - 2°C verwacht, zou dat nefaste gevolgen kunnen hebben voor de verdere groei van de druiven.

Lees meer...

Lambert Smeets

Themales wijn en spijs

Zoals al in “De Roemer” is aangekondigd staat de themales op 11 december a.s. in het teken van wijn en spijs gegeven door Lambert Smeets.

Wat kunt u Zondag 11 december verwachten:

Lees meer...

Groot wijnmuseum opent in Frankrijk

In Frankrijk opent woensdag 01-06-2016, een groot museum over wijnen. Museum La Cité du Vin (stad van de wijn) staat in de Franse stad Bordeaux.

Het museum telt tien verdiepingen en is in zeven jaar gebouwd. In totaal heeft de ontwikkeling meer dan 80 miljoen euro gekost. Het gebouw is ontworpen door de architecten Anouk Legendre en Nicolas Desmazières.

Lees meer...

Wijn in plaats van melk

Jean-François Baele in Bovesse (provincie Namen) deed de koeien weg op de familieboerderij, tien jaar geleden, toen hij 23 was. Hij maakte er een succesvol wijnbouwbedrijf (Domaine du Ry d’Argent) van.
Nu produceert hij op 13,5 hectare allerlei wijnen zoals de Ry d'Argent, 145.000 flessen per jaar, die ook prijzen wint.

Lees meer...

Uitslag wijnkeuring 2016

De wijnkeuring is elk jaar weer en spannen gebeuren. De inspanningen die in de wijngaard en kelder gedaan zijn halen dan het daglicht en mogen aan de wereld getoond worden. Zullen de proevers of keurmeesters net zo tevreden zijn dan de maker zelf?
Tijdens de wijnkeuring van 18 juni j.l. vielen de volgende personen in de prijzen.

Lees meer...

Demonstraties op Openluchtmuseum Eynderhoof

Leden van Wijnmakersgilde de Roemer verzorgen regelmatig demonstraties in Openluchtmuseum Eynderhoof

Op de onderstaande data worden er delen van het wijnmaken behandeld.
Het echt leren wijnmaken kunt u natuurlijk het beste bij ons gilde ;-D
Informatie over de cursus is hier te vinden.

Lees meer...

Nederlanders dronken minder wijn in 2015

Nederlanders zijn minder wijn gaan drinken. De Nederlandse wijnconsumptie is in 2015 met 3,3 procent afgenomen ten opzichte van 2014 naar 3,3 miljoen hectoliter, blijkt uit cijfers van de internationale wijnorganisatie OIV.

Wereldwijd is de wijnconsumptie toegenomen met 0,4 procent.

Lees meer...

Proeverij van Wereldwijnen

Leuke verrassingen bij de proeverij van de Chardonnay wereldwijnen.
Ook nu bleek maar weer dat de duurste wijn niet altijd de waardering van de meeste proevers kon krijgen.

Lees meer...

Themales "Wereld wijnen"

Iedereen van het gilde is van harte welkom, ook de beginners.
Datum: zondag 03 april
Aanvang 9.30 uur
Breng zelf wel een pen mee.

Lees meer...

Een glas rode wijn staat gelijk aan een uur in de sportschool

Een onderzoek aan de universiteit van Alberta in Canada laat maar weer eens zien hoe gezond een glas rode wijn kan zijn. Het onderzoek, geleid door Jason Dyck, heeft aangetoond dat een glas rode wijn hetzelfde resultaat geeft, als een uur in de sportschool aan de gewichten hangen.

Lees meer...

Amsterdam krijgt eigen wijngaard

In Amsterdam komt een wijngaard waar iedereen voor 225 euro een eigen stuk grond kan kopen.

Dat schrijft Het Parool zondag.

De vier initiatiefnemers, drie Amsterdammers en een Hagenaar, hopen dat ze de wijngaard van 1200 vierkante meter in het voorjaar van 2016 kunnen aanleggen bij Amsterdam Sloterdijk.

Zij wijzen erop dat, ondanks minder zonuren dan in Zuid-Frankrijk, er volop wijn wordt gemaakt in ons land. Volgens Tycho Vermeulen, één van de initiatoren, komt het door de nieuwe rassen die zijn ontwikkeld. "Die zijn speciaal voor koudere klimaten. Door rassen te kruisen zijn er nu druiven die eerder rijpen en minder zonderuren nodig hebben."

Lees meer...

'Een groot glas wijn drinken maakt aantrekkelijker'

Onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat het drinken van een groot glas wijn een persoon voor een ander aantrekkelijker maakt

Lees meer...

Sint-Catharinadal klooster wordt Nederlands grootste wijngaard

Auteur:Eelco Keuris

Als je 26 september 2015 niks te doen hebt, dan ben je van harte welkom bij de zuster van klooster Sint-Catharinadal vlaknaast de stad Breda. De zuster leggen je dan alles uit over hun toekomst plannen voor de tuinen van het 15e eeuwse klooster.

 

dat de zusters van toen en nu, als ranken zijn aan de wijnstok Christus

Lees meer...

Populair beleg Vegemite in Australië gebruikt voor maken alcohol

Australië is in de ban van het populaire vegetarische broodbeleg Vegemite. In de staten Queensland en het Noordelijk Territorium wordt het smeersel gebruikt om er bier van te brouwen.
Een van de bestanddelen van de pasta is namelijk gist. Daarover berichten Australische media zondag.

Lees meer...

Duurste wijn ter wereld is een Bourgogne

De Côte de Nuits uit de Franse Bourgogne is de duurste wijn ter wereld. Een fles van deze wijn kost 13.856 euro.
Dat blijkt uit een klassement met de 50 duurste wijnen ter wereld van  Wine Searcher .

Lees meer...

Duurste wijn komt steeds minder vaak uit regio Bordeaux

Steeds meer regio’s produceren kwaliteitswijn voor verzamelaars en investeerders. Het aandeel van de regio Bordeaux, die de markt traditioneel domineerde, is gedaald naar minder dan 75 procent. Vijf jaar geleden was dit nog 95 procent.

Lees meer...

Schotland overweegt verbod op populaire 'cafeïnewijn'

Gepubliceerd: 02 juni 2015 14:36 Laatste update: 02 juni 2015 17:29
De populaire abdijwijn Buckfast zou Schotse jongeren tot wangedrag drijven. Het hoge cafeïnegehalte wordt genoemd als oorzaak. ​De regering overweegt een verbod. Dat schrijft The New York Times. Buckfast wordt al bijna een eeuw gemaakt in de gelijknamige Engelse abdij. De zoete, cafeïnerijke wijn is uitgegroeid tot het lijfdrankje van Britse jongeren in met name Schotland, die het 'Buckie' noemen.

Lees meer...

Wetenschappers proeven eeuwenoude champagne uit scheepswrak

Franse wetenschappers hebben 170 jaar oude champagne uit een gezonken scheepswrak in de Baltische zee geproefd en onderzocht. De drank bevat opvallend veel suiker en blijkt na een verblijf van bijna twee eeuwen op de zeebodem nog altijd relatief goed te smaken.
Waarschijnlijk is de champagne ooit geproduceerd door de wijn zes tot acht maanden te laten rijpen in houten vaten.
Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Reims in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS

Lees meer...

Feestelijke drankjes op basis van champagne

Afgelopen zondag werd er een les gegeven over het maken feestdrankjes.
De belangstelling was zeer positief.

De recepten hiervan heeft u als lid thuis ontvangen.
De recepten staan op onze download pagina.

Misschien toch een reden om lid te worden van onze vereniging? (Klik hier om kontakt op te nemen)

Halve ton neergeteld voor antieke kurkentrekker

Een oude kurkentrekker heeft op een veiling in het Engelse Colchester omgerekend meer dan 50.000 euro opgebracht.
De hoogte van de opbrengst verbaasde ook het veilinghuis, dat op niet meer dan 750 euro had gerekend.

Lees meer...

Nederlandse wijnboeren winnen prijzen

Ed v Montforts photo
Drie Nederlandse wijnboeren hebben woensdag een gouden medaille uitgereikt gekregen op kasteel Amerongen in Utrecht voor hun wijn.

Lees meer...

Themales: Enzymen

Tijdens de themales over enzymen zijn er diverse produkten genoemd.
Uiteraard kunt u deze bestellen bij ons gilde.

Bekijk hier de produkten en geeft de artikelnummers en hoeveelheid door aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nederlandse wijn wordt nooit concurrentie voor 'echte wijnlanden'

Nederlandse wijn kan nooit concurreren met wijn uit 'echte wijnlanden'. De kwaliteit is minder en de prijs hoger. Toch is het aantal wijngaarden in ons land sinds de eeuwwisseling flink gestegen.

Lees meer...

Copyright © 2017. All Rights Reserved.